Clubweekend
Hoe organiseer je een clubweekend
Bij een studentenvereniging is het gebruikelijk dat elke (jaar-)club of cordial jaarlijks ‘op weekend gaat’. Een dergelijk clubweekend is ontzettend gezellig; je bent er samen even tussenuit en leert elkaar nog beter kennen. Maar hoe pak je de organisatie van een clubweekend nu aan?
Het is handig als twee of drie personen van je club zich hiermee bezig gaan houden. Als teveel mensen zich bemoeien met de organisatie zal het alleen maar lastiger worden en langer duren.
STAP 1: DATUM
Een datum prikken kan met een grote groep lastig zijn. Een handige tip hiervoor is de website van datumprikker (zie onderaan deze pagina). Via deze website kan je zelf een aantal data voorstellen aan een groep, waarop de rest kan reageren en overzichtelijk rolt er dan een datum uit dat (bijna) iedereen kan.
STAP 2: BUDGET
Het belangrijkste is toch eigenlijk wel het budget. Hieruit zal blijken of het een kort weekendje in een tentje op de hei gaat worden of misschien wel een lekker lang weekend naar Parijs! Bespreek met je jaarclub hoeveel jullie over hebben voor een mooi clubweekend.
STAP 3: ACTIVITEITEN
Bedenk goed wat jullie eigenlijk willen gaan doen: wil je gaan survivallen, shoppen, bowlen, uitgaan, sporten, chillen in een spa of gewoon helemaal niks doen? Misschien wil je met je club een leuke (kook-)workshop volgen of een proefles van een bepaalde sport. Vaak valt er wel iets te regelen bij een plaatselijke sportclub of dansschool.
STAP 4: LOCATIE
Afhankelijk van je budget en activiteiten kan je nu een locatie zoeken. Ga bijvoorbeeld voor een weekendje survivallen naar de Ardennen of voor een weekendje niets doen naar een huisje in Drenthe.
STAP 5: ACCOMMODATIE
Het leukste is natuurlijk om een vakantiehuis, appartement of boerderij te vinden die precies groot genoeg voor je club is. Een andere optie is om in een vakantiehuisjespark enkele kleinere huisjes te boeken. Het nadeel hiervan is echter dat je niet gemakkelijk met z’n allen kunt eten door ruimtegebrek. Er zijn ook absoluut zeer betaalbare grotere huizen te vinden, soms heerlijk met een sauna en afwasmachine!
TIPS
- Vraag ouderejaars jaarclubs waar hun eerdere weekenden werden gehouden en wat voor activiteiten daar werden georganiseerd. Beter goed gejat dan slecht bedacht!
- Misschien heb je een leuk huis gevonden in ‘the middle of nowhere’ wat leuk en geschikt is voor je clubweekend. Een nadeel is dat het slecht te bereiken is met OV of dat je zeer vaak moet overstappen. Dit is zeker niet ideaal als je veel bagage bij je hebt. Vraag dan aan een aantal clubgenoten of ze een auto kunnen regelen.
Mocht je wel met het OV gaan, boek dan een huis tot en met maandag. Je clubgenoten met een week-ov-studentenkaart kunnen dan gratis terugreizen. - Een clubweekend hoeft echt niet duur te zijn; zoek naar een leuke accommodatie buiten de stad en doe onderweg boodschappen bij een goedkope supermarkt. Zorg voor vermaak in het huis; vraag iedereen leuke Dvd’s mee te nemen en (drank-)spelletjes (met een pak kaarten en een paar dobbelstenen kom je ook al een heel eind).
HANDIGE LINKS
- Kijk voor informatie over het boeken van een zeilboot in Friesland met voor maximaal 22 passagiers en 16 slaapplaatsen op www.detrouwehulp.nl
- Datumprikker //www.datumprikker.nl/dp/scripts/default.asp
- Vakantiehuizen //www.belvilla.nl/