Studentensport

Studentensport

Sporten tijdens je studie

Studenten staan vaak bekend om het vele feesten en de ongezonde levensstijl. Er zijn echter ook een hoop studenten die actief bezig zijn met het beoefenen van sport. Niet alleen is sporten goed voor je gezondheid, maar het levert ook veel sociale contacten op.

Sporten via je onderwijsinstelling

Veel studentensteden bieden goede sportvoorzieningen aan studenten. Via je hogeschool of universiteit kan je vaak voor lage tarieven een abonnement krijgen om gedurende het hele jaar goedkoop te kunnen sporten. Vraag bij je onderwijsinstelling naar deze studenten sportkaart.

Met je studentensportkaart kan je vaak terecht bij speciale sportcentra voor studenten. Deze zijn meestal onderdeel van de hogeschool en universiteit in jouw studentenstad. Je kan er terecht voor vele sportactiviteiten, van fitness tot zaalvoetbal en atletiek.

Teamsporten

Voor een student is een teamsport de ideale combinatie tussen lichamelijke beweging en sociale contacten. In studentensteden vind je vele mogelijkheden om je aan te sluiten bij een studententeam in een bepaalde sport. Vaak train je dan gezamenlijk en speel je in competities tegen andere studenten. Natuurlijk mag ook de gezelligheid niet ontbreken. Veel studententeams organiseren regelmatig reisjes, feestjes en activiteiten.

Groot Nederlands Studentenkampioenschap

Ben jij een sporttalent? Ook als student kan je met het beoefenen van sport success behalen. Er zijn zelfs speciale evenementen voor. Het Groot Nederlands Studentenkampioenschap (GNSK) is het toernooi om de Nederlands Studenten Kampioen te worden. Het GNSK is opgericht in 1959 en vindt jaarlijks plaats. Ruim 1500 studenten strijden ieder jaar op het toernooi om de titel te winnen.

Alle sporten die op het GNSK worden beoefend zijn teamsporten. Van badminton tot waterpolo en ultimate frisbee, vele sporten worden vertegenwoordigd. De `Groot Nederlands Studenten Kampioen` is uiteindelijk die studentenstad die in het eindklassement de meeste punten heeft gehaald. De uitslagen van verschillende sporten worden dus gecombineerd. Het niveau van het kampioenschap is Nederlandse (sub-) top.

Blessures

Wanneer je actief met sport bezig bent is het belangrijk om rekening te houden met blessures. Zorg dat je altijd goed voorbereid gaat sporten, zorg voor goede kleding en schoeisel en rust na inspanning genoeg uit.

Fysiotherapie voor een blessure wordt niet vergoed door de basisverzekering. Als je erg veel met sport bezig bent of blessuregevoelig bent, dan kan het verstandig zijn om je in te lezen over aanvullende zorgverzekeringen.

Handige links

Fysiotherapie Woerden – Deskundige fysiotherapist in Woerden.

Doortast Fysiotherapie Leiden

Centrum voor fysiotherapie Beijum – Fysiotherapie in Groningen.