Cryptovaluta

Hoe begin je met investeren in cryptovaluta als student?

Er zijn veel mensen die ervan uitgaan dat studenten nooit geld hebben. Dat is natuurlijk niet waar. Door handig om te gaan met jouw geld, kun je maandelijks een paar tientjes overhouden. Heb je een leuk doel voor het geld, dan wordt besparen door een paar biertjes te laten staan ineens nóg interessanter. Steeds meer studenten besluiten om te investeren in cryptovaluta. Enerzijds omdat dit de markt van de toekomst is met veelbelovende doelstellingen, anderzijds omdat je als student geld kunt verdienen met cryptovaluta.

Wil jij ook beginnen met investeren, maar weet je niet precies hoe? We helpen je direct verder.

Bron: Pixabay

Op zoek naar een fiatexchange

Om een investering te kunnen doen in cryptovaluta, moet je gebruikmaken van een exchange, oftewel een ruilbeurs. De exchanges die specifiek gemaakt zijn voor cryptovaluta zijn echter nog niet geschikt voor jou wanneer je nog geen cryptovaluta hebt. Daarom moet je beginnen op een fiatexchange. Dit is een platform waar je cryptovaluta aan kunt kopen met euro’s. Goede voorbeelden zijn Litebit en AnyCoinDirect.

Vervolgens ga je op zoek naar de cryptomunten die interessant kunnen zijn voor jou. Je kunt veel informatie over cryptovaluta online vinden. Een aantal recente ontwikkelingen:

Wanneer je zulke berichten in de gaten houdt (dat kan gewoon via Google News), dan kun je bepaalde ontwikkelingen aan zien komen. Zoals prijsstijgingen, prijsdalingen maar ook de opkomst van nieuwe munten die een interessante toekomst met zich mee kunnen brengen.

De eerste investering

Laten we ervan uitgaan dat je een account aangemaakt hebt bij een fiatexchange. Je hebt € 100 gestort en besluit om het risico te spreiden. Daarom kies je vier verschillende cryptomunten. Je bekijkt de huidige koersen en maakt een aankooporder aan (dit wijst zichzelf op álle platformen). Je koopt de munten tegen een iets hogere prijs dan de marktwaarde – dit wordt spread genoemd – en slaat de munten op in jouw wallet. Let erop dat je de munten altijd verkoopt ónder de marktprijs.

Belangrijke tip: de meeste exchanges hebben een online wallet voor de gebruikers. Handig, maar helemaal veilig en slim is het niet. Wil je écht verder met het handelen in cryptovaluta? Kijk dan eens naar de KeepKey, Trezor en Ledger hardware wallets.

 

Bron: Pixabay

De munten verkopen of naar een grotere exchange met jouw winsten

Is de waarde van jouw investering gestegen? Dan heb je drie opties:

  • Je laat de investering staan op de exchange in de hoop dat de waarde verder stijgt;
  • Je brengt jouw munten naar een grotere exchange zoals Binance of Kraken om daar verder te handelen met een veel groter handelsvolume;
  • Je casht de winst uit en oriënteert je op eventueel nieuwe investeringen voor de toekomst.

Wil je de winsten uit laten betalen in euro’s? Dan moet je bij een fiatexchange zijn. Heb je jouw cryptovaluta op een exchange staan waar geen euro’s of dollars gebruikt kunnen worden? Dan doe je het volgende om alsnog de winsten uit te laten betalen naar jouw bankrekening:

  • Laat de munten overmaken naar een online of hardware wallet vanaf de exchange;
  • Wacht tot de cryptomunten in jouw wallet staan en maak alvast een account aan op de fiatexchange;
  • Klik op ‘storten’ in de wallet van jouw fiatexchange bij de munten die je hebt. Heb je Bitcoin, dan kies je voor BTC in de wallet. Heb je Gulden, dan kies je NLG;
  • Controleer het ontvangstadres drie keer – wanneer er iets niet klopt, is jouw geld weg;
  • Wacht tot het geld in de wallet zichtbaar is en verkoop deze aan de fiatexchange vanuit de wallet.

Tot slot

Het is niet verstandig om geld te investeren dat je niet kunt missen. Handelen in cryptovaluta biedt kansen op winst en verlies. Je kunt bij de handel in cryptomunten echter nooit meer verliezen dan je investeert in tegenstelling tot andere financiële instrumenten.

Op de volgende pagina vind je een cryptocurrency beginnerscursus