Ziek zijn tijdens je studie

Ziek zijn tijdens je studie

Wat te doen bij ziekte?

Wat te doen bij korte ziekte

De griep en verkoudheid zijn, hoeveel sinaasappels je ook per dag eet, welhaast onvermijdelijk. Ziekte op het voortgezet onderwijs is anders als in het middelbare onderwijs. Op de universiteit hoef je bij de meeste studies geen verantwoording af te leggen voor afwezigheid op colleges. De dagen van  briefjes van je ouders zijn dan ook voorbij. Ziekte is echter geen excuus meer om bepaalde verantwoordelijkheden te ontlopen. Bij een gemist tentamen heb je kans op een hertentamen, maar op vrijstelling zonder compenserende opdrachten hoef je niet te rekenen.

Als je langer dan een paar dagen ziek bent zul je, je gedachten moeten laten gaan over hoe je de collegestof alsnog gaat bijhouden. Dit komt aan op een beetje delegeren en wat hulp van de docent. Je kan beginnen met navraag te doen aan je medestudenten over de stand van zaken in de colleges. Op die manier krijg je een beeld van het tempo waarin de lessen gaan. Komt het aan op aantekeningen kopiëren of moet er extra literatuurstudie gedaan worden?

  • Probeer contact te leggen met je docent. Wellicht is hij/zij bereid je enkele aantekeningen of literatuurtips te sturen.
  • Als je in een groepje voor een project, onderzoek of presentatie zit zal je in het geval van ziekte  moeten voldoen aan de verplichtingen die je hebt. Als er geen taken zijn die je vanuit je ziekenbed op je kan nemen, zal je contact op moeten nemen met je docent voor een vervangende opdracht en vervanging.

Wat te doen bij langdurige ziekte

Een goede gezondheid is helaas niet voor iedereen weggelegd. Bijkans kan het voorkomen dat je ernstig ziek wordt en een aantal maanden uit de race bent. Het eerste wat je moet doen met betrekking tot je opleiding is zorgen dat de situatie aan het instituut wordt uitgelegd. Doe dit zelf of laat dit doen door een dierbare. Het spreekt voor zichzelf dat je van de artsen te horen krijgt wat je kan verwachten bij jou ziektebeeld. Probeer bij deze gelegenheid duidelijkheid te krijgen over wat je kan verwachten op het gebied van concentratie, reizen e.d. Nu je een beeld hebt in hoeverre je een functiebeperking hebt weet je wat de prognose van je studie is.

  • Er zijn financiële hulpmiddelen voor studenten die door ziekte studievertraging op lopen. Opleidingen hebben zogenaamde afstudeerfondsen voor studenten die door ziekte een vertraging oplopen.
  • Als je langer dan een jaar je studie moet onderbreken wegens ziekte wordt dit door DUO niet als “studie onderbreking” gezien. Dit heeft dus geen consequenties voor je recht op studiefinanciering. Dat is weer een zorg minder. Kijk op de website van DUO voor meer informatie

Het persoonsgebonden budget

Wanneer je door een beperking of chronische ziekte langdurige zorg nodig hebt, dan kan je ook tijdens je studie in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten van deze zorg. Via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) kan je een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen. Met dit budget kun je zelf zorg inkopen. Het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ) behandelt jouw aanvraag voor een pgb en bepaalt of jij in aanmerking komt. ç

Handige websites:

Studentist – Tandartspraktijken speciaal voor studenten in Utrecht, Groningen en Amsterdam.

Woon je in Groningen en heb je bijvoorbeeld last van nekklachten of schouderklachten dan kan je terecht Buddha Balance. Gevestigd op Oosterstraat 29 B. Kijk voor meer informatie op Power Yoga Groningen.

Behoefte aan een zorgvrijwilliger die je begeleidt en ondersteunt bij je bezoek aan je (huis)arts of andere zorgprofessional? Neem dan een kijkje op de website van Stichting Gezond Samenwerken.

Loket WWZ – Centraal punt voor ondersteuning bij zaken rondom zorg en welzijn voor iedereen in de gemeenten Duiven en Westervoort.

Fysiotherapie informatie – Ben je opzoek naar een fysiotherapeut? Kijk dan op deze website en vindt een fysiotherapeut bij je in de buurt.

Fysiotherapie in Hoorn – Hier vind je een goede fysiotherapeut in Hoorn.

Podotherapie – Centrum voor podotherapie in Utrecht.

Hulpmiddelen – Online winkel met hulpmiddelen.

Zorgwinkelsalland.nl – (Web)winkel met zorghulpmiddelen.

Connectinghands.nl – Een zorginstelling die zorg biedt aan mensen met een GZ en GGZ problematiek zonder in hokjes te denken.

Huidtherapie.nl – Website met informatie voor wanneer je last hebt van zichtbare littekens, veel last van acne of andere huidproblemen.

Onderwijs en handicap – Site met info en tips voor studenten met een chronische ziekte of handicap.

Oma’s tips tegen de griep – Voor als oma te ver weg is

Gehandicapten hulpmiddelen – Pagina met overzicht van hulpmiddelen voor mensen met een handicap

Gehandicapten startpagina – Overzichtspagina met allerlei handige links die relevant zijn voor studenten met een handicap 

Onbegrensdtalent.nl – Als student met een beperking is het niet altijd makkelijk een goede stage te vinden of een goede baan te krijgen na de studie. Onbegrensd Talent werving selectie en detacheringsbureau voor mensen met een beperking heeft opdrachtgevers die verschillende stages en banen speciaal aan mensen met een beperking beschikbaar stellen. Stages en banen zijn op HBO en WO niveau.

Op Eigen Benen – Website met informatie over uiteenlopende thema`s, zoals werk, studie, sport en wonen, voor jongeren met een chronische aandoening of functiebeperking. Speciale aandacht voor de ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Psychische klachten – Hulp bij psychische klachten en problemen

Kopzorgen Website met informatie over verschillende vormen van hoofdpijn, de mogelijke oorzaken en behandelvormen hiervan.