Woningbouwverenigingen

Woningbouwverenigingen

Waar ga je wonen als student?

Woningbouwverenigingen zijn verenigingen die zich zouden moeten bezighouden met het bouwen van betaalbare woningen. Daar was wat controverse over de afgelopen jaren. De verenigingen hebben zich in de loop van de jaren ’90 en ’00 daarnaast ontwikkeld als projectontwikkelaars. Een woningbouwvereniging biedt zowel koop- als huurwoningen aan.

Huren met meerdere studenten

Als je een huis met een groep studenten wil huren, moet je beseffen dat sommige verenigingen een beleid hebben met betrekking tot studenten en vooral samenwonende studenten. Dit niet, zoals je hoort van gefrustreerde zoekende, omdat ze bang zijn voor vandalisme en wilde feesten. Het probleem met  studenten zit in het ‘onwaarschijnlijke’ geval dat je uit elkaar gaat of ruzie krijgt met je vrienden en ze uittrekken. De gemiddelde student kan dan niet meer aan zijn financiële verplichting voldoen. Daarom willen de meeste verhuurders dat je een inkomen hebt van 2-3 maal de maandelijkse huur hebt. Hier is  soms via het informele circuit onder uit te komen als je persoonlijk contact opneemt met de verhuurder.

Grote woningbouwverenigingen

Studentenhuisvesting

In grote studentensteden is vaak een huisvesting instantie te vinden. Dit is een instantie die in samenwerking met de opleidingsinstituten en woningbouwverenigingen gebouwen beheert voor studenten. Dit zijn vaak grote appartementencomplexen in de buurt van de campus.

  • Het grote voordeel is dat ze kamers voor heel redelijke prijzen aanbieden. In Utrecht zit je bijvoorbeeld bij SSHU voor rond de €300,- per maand.
  • Een ander punt is dat de appartementen een beetje druk zijn. Je hebt al gauw 5 huisgenoten en wat je daarvan vindt is een kwestie van smaak.
  • Het grote nadeel is de wachttijd, die is voor de grote steden al gauw meer dan een jaar. Voor snelle beslissers dus (3e-4e klas).

Studenten huisvesting instanties

  • SSHXL (Amersfoort, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Zwolle)
  • DUWO (Amsterdam, Delft, Den Haag, Leiden, Haarlem)
  • WSO (Wageningen)
  • SLS (Leiden)
  • SSHN (Nijmegen)