Kamer zoeken
Vind je eigen plek
Is de reisafstand tussen je woonplaats en de stad waar je studeert te groot om elke dag heen en weer te reizen? Of ben je het gezeur van je ouders zat en heb je zin je in het studentenleven te storten? Ga dan op zoek naar een kamer!
Op kamerjacht
Er zijn verschillende manieren om aan een kamer te komen. Je kan je zoektocht beginnen op internet. Er zijn veel internetsites waarop kamers aangeboden worden, en waarop je zelf een advertentie kunt plaatsen waarin je aangeeft waar je naar op zoek bent. Met de zoekactie ‘kamer zoeken’ op Google vind je al snel de meest toonaangevende sites.
Daarnaast kan het erg zinvol zijn de prikborden in alle onderwijsgebouwen goed in de gaten te houden. Vertel iedereen in je omgeving dat je een kamer zoekt, dan kan je ‘via via’ een kamer aangeboden krijgen.
Een formele manier om een kamer te zoeken is je in te schrijven bij een instelling zoals een studentenhuisvester of bijvoorbeeld de universiteit. In Nederland is er een aantal universiteiten met een eigen universiteitsterrein waar kamers en voorzieningen voor studenten aanwezig zijn.
In sommige studentensteden geldt dat je in de ‘eerstejaarsperiode’, die vaak in de zomer begint, recht hebt op reistijdvoorrang. Dit wordt meestal vermeld bij de aangeboden kamers. Als je wilt weten of je in aanmerking komt voor deze reistijdvoorrang en wat deze precies inhoudt, kan je er naar informeren bij één van de studentenhuisvesters in de stad.
Hospiteren
Als je op een kamer hebt gereageerd, bestaat de kans dat je uitgenodigd wordt om te gaan hospiteren. Dat is eigenlijk solliciteren naar een kamer. Op een hospiteeravond ga je de kamer bezichtigen en maak je kennis met je potentiële huisgenoten. Het is een goed moment om de sfeer in het huis te proeven en te vragen naar eventueel bijkomende kosten voor de internetverbinding, TV en wasmachine.
Er bestaan ook verenigingshuizen, dan is iedereen lid van dezelfde studentenvereniging(en) en dit zullen zij ook aan jou als voorwaarde stellen. Dit wordt vaak van te voren al duidelijk aangegeven.
Als er zowel vrouwelijke als mannelijke studenten in huis wonen, spreek je van een gemengd huis. Wanneer er dan ook nog twee of meer studentenverenigingen in het huis vertegenwoordigd worden, spreek je van een dubbel gemengd huis.
Kamerprijzen
De hoogte van de huur is sterk afhankelijk van de locatie en de grootte van de kamer. De gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers kwam in maart 2010 uit op 351 euro (bron:Kamermarkt, 2010) . Als je twijfelt of het financieel wel haalbaar is om op kamers te gaan, bedenk dan dat je een ‘uitwonende’ (en dus hogere) studiebeurs krijgt zodra je op jezelf gaat wonen. Daarnaast kan je in je nieuwe woonplaats een bijbaantje nemen om de resterende kosten mee te betalen. Mocht je écht geen tijd of zin hebben om te gaan werken, dan kan je er natuurlijk nog voor kiezen om te gaan lenen bij DUO (voorheen IB-Groep).
Een aantal kamer aanbieders:
- KamersUtrecht.nl – Alle kamers in de regio Utrecht
- Appartementutrecht.nl – Alle appartementen in de regio Utrecht
- Huisgenootjes.com – Een handige website die woningzoekenden samenbrengt en waar huisgenootjes elkaar kunnen vinden.
- Rooming.nl – De site waar je snel en eenvoudig je nieuwe woonruimte vindt. Ook voor het verhuren van woningen.
- Huisgenootjes.com – Een handige website die woningzoekenden samenbrengt en waar huisgenootjes elkaar kunnen vinden.
- Pararius.nl – Pararius: grootste website voor huurwoningen, kamers en appartementen
- Op Kamers.nl bieden wij een overzicht van alle kamers en appartementen te huur in Nederland. Met behulp van ons zoeksysteem kunnen studenten, jongeren en afgestudeerden heel gemakkelijk en geheel vrijblijvend de woning of kamer zoeken die bij hem of haar past.
- Huurwoningen.nl is een website die als doel heeft huurder en verhuurder van woningen met elkaar in contact te brengen. Het plaatsen van woonruimte en een oproep ‘te huur gezocht’ is geheel kosteloos.
- Kamer Tilburg – Deze website biedt gemeubileerde kamers in Nederland aan.
- Studentenkamers Antwerpen – Dit bedrijf biedt studentenkamers aan voor lange en korte termijn in Antwerpen (allergievrij)
- Kamernet is de plek om veilig en snel jouw nieuwe huurder, verhuurder of huisgenoot te ontmoeten. Of je nou op zoek bent naar een leuke studentenkamer, studio of ruim appartement Kamernet heeft voor ieder wat wils. Je kunt eenvoudig zoeken door het grote aanbod en daarnaast alerts instellen zodat jij direct op de hoogte bent wanneer er nieuw woning online komt die voldoet aan jouw zoekcriteria.