Software voor studenten

Software voor studenten

Wat moet je weten over software

Tegenwoordig kan je als student eigenlijk niet meer zonder computer. Hoe vaak krijg je wel niet een opdracht waarbij je het internet moet raadplegen, een stuk moet schrijven en dat vervolgens digitaal moet inleveren of je moet een opdracht statistiek op de computer maken. Een eigen computer of laptop is dus een goede investering in jezelf, in je studie. Maar met alleen de computer ben je er nog niet, je hebt software nodig. Hieronder staan voorbeelden van door studenten veel gebruikte software en – natuurlijk het belangrijkste – waar het voor een mooie prijs te koop is.

WAAR KOOP JE SOFTWARE?

Eén van de bekendste en grootste software-winkels voor studenten is Surfspot. Surfspot noemt zichzelf ‘dé ICT-webwinkel voor het onderwijs’. Op de homepage moet je inloggen om iets te kunnen bestellen. Inloggen doe je door eerst je Hogeschool of Universiteit (Onderwijs) instelling in de lijst te vinden en vervolgens je inlogcode van je school te gebruiken. Als dit niet lukt kan je altijd contact opnemen met je eigen onderwijsinstelling of met Surfspot. De prijzen bij Surfspot zijn zo laag omdat ze onderwijslicenties kunnen aanbieden. Ideaal dus!
Bij veel software kan je ook kiezen of je de software op een dvd thuis gestuurd wilt hebben of dat je het programma wilt downloaden (zodat je vrijwel direct ermee aan de slag kan).

ANTI-VIRUS

Je computer moet je beschermen; je hebt niet voor niets ook een slot op je voordeur! Het klinkt misschien nogal logisch maar er zijn nog steeds heel veel mensen die hun computer niet (voldoende) beschermen. Investeren in goede anti-virus software is absoluut de moeite waard. Een virus kan namelijk ontzettend veel schade veroorzaken in je computer en om dat te laten herstellen ben je vaak veel meer geld kwijt.

MICROSOFT OFFICE

Wie kan er tegenwoordig nog zonder Word? Hoe vaak heb je wel niet .doc files als bijlage in je e-mail zitten? Of misschien een Excel-bestand met het overzicht van je huisrekening of jaarclub rekening? Of je moet een presentatie geven met behulp van PowerPoint?
Mensen beschouwen het als vanzelfsprekend dat je Microsoft Office hebt. Gelukkig kan je dit bij Surfspot voor een fractie krijgen van het bedrag dat je zou betalen bij andere winkels. Je kan zelf kiezen welke taal je wilt, de versie (2007 of 2010) en je hoeft zoals bij andere winkels niet direct een te kopen die je op drie computers kunt installeren.

SPSS

SPSS, oftewel Statistical Package for the Social Sciences, is een statistisch computerprogramma dat veel gebruikt word door studenten van verschillende studies. In dit programma kan data worden ingevoerd, bewerkt en tenslotte geanalyseerd worden.
SPSS is ook bij Surfspot te koop voor een klein bedrag.

GRAFISCHE SOFTWARE

De kans dat je grafische software nodig hebt bij je studie is vrij klein, maar bij je extra-curriculaire activiteiten is deze kans wel groot! Misschien wil je de almanak voor je studenten-/studievereniging maken, de lay-out voor het verenigingsblad doen of een programmaboekje of flyer voor bijvoorbeeld de dies maken. Zoiets wil je natuurlijk professioneel aanpakken en dit kan met een goed grafisch programma bijvoorbeeld InDesign en Photoshop.