Sociale Netwerken

Sociale Netwerken

Studenten &  social networks

Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van een sociaal netwerk op het internet. Sociale netwerksites worden voor een aantal verschillende typen profielen gebruikt. Je kan deze sites gebruiken voor informele profielen, zakelijke profielen of recreatieve profielen.

Hoe belangrijk zijn sociale netwerk sites.

Het bedrijfsleven maakt steeds meer gebruik van sociale netwerken op het internet bij het werven van personeel. Belangrijke voetnoot bij de trends in het bedrijfsleven is dat sociale netwerksites oude netwerk methodes niet hebben verdrongen.

Echter sommige werkgevers (heus niet voor je sollicitatie bij een callcenter..) browsen op je naam, dus een beetje imago management is op zijn plaats. Probeer te zijner tijd om in ieder geval een zakelijk profiel aan te maken en zorg ervoor dat als je gaat solliciteren op meer serieuze banen je even jezelf ‘googled’ en kijkt of wat je vindt niet al te aanstootgevend is. Zet bijvoorbeeld je ‘vampirefreaks’ profiel even op de maximale privacy instelling.

Hoe leuk zijn profielwebsites?

Een profielsite vervult de functie van adressen- en fotoboek en het is een leuke manier om weer een beetje in contact te komen met oude kennissen. Wat er voortvloeit uit berichtjes heen en weer sturen ligt er natuurlijk heel erg aan hoe goed je dit aanpakt. Verder zijn er allerlei spelletjes te spelen. Elke profielsite heeft zo zijn eigen systeem waarmee je foto’s, filmpjes, muziek en dergelijke kan uploaden en beoordelen. Daardoor kan je er op een snelle manier erachter komen wat de mensen in je omgeving bezighoud en dat is handig voor bijvoorbeeld verjaardagen, waarvan je automatisch een melding krijgt van alle mensen in je lijst.

Verder zijn er speciale profielsites die betrekking hebben op een hobby of lifestyle. Profielsites voor bijvoorbeeld muzikanten en kunstenaars waar je met elkaar kan praten en werk kan uitwisselen. Verder kan je via dat soort sites je band of jezelf promoten en mensen op de hoogte houden van je nieuwe releases.

Sociale Netwerken

Linkedin

Veel gebruikte en druk bezochte professionele profielensite. Hier kan je in contact treden met werkgevers en soms komen er carrière kansen langs.  Linkedin is met als doel zakelijk netwerken opgericht. De profielen zijn dusdanig van opbouw dat ze een snel overzicht geven van je werkervaring.

Hoe verwijder ik een linkedin account?

  • Inloggen met het account dat je wilt verwijderen
  • Vul e-mail adres en wachtwoord in
  • Ga naar Settings
  • En kies voor Close your account
  • Geef de reden aan en klik op continue

Wat kun je nog meer doen tegen schadelijke profielen/foto’s?

  • Zorg dat je profielen een adequate privacy instelling hebben, hoe persoonlijker het wordt hoe minder mensen het waarschijnlijk zouden moeten kunnen/willen zien.
  • Kies je vrienden, ook op het internet. Met de meeste profielsites geef je meer informatie aan iemand dan je soms beseft. Als je iemand pas ontmoet geef je meestal eerst je telefoonnummer en niet dezelfde dag daarna je adres, adres van je werk en wie je familie en vrienden zijn etc.

Deviant Art

Deviant art is een populaire website voor kunstenaars. Hier kan je getekend werk posten in een ‘community’. Mensen kunnen je aldaar volgen en zeggen wat ze van je werk vinden.

Facebook

Facebook is een van de populairste profielenwebsite op dit moment. Ook internationaal van karakter en met erg veel spelletjes en toepassingen, leuk! Facebook heeft een internationaal leden bestand. Je krijgt melding van de ‘krabbels’ heen en weer van je contacten.

Voor als je er dus toch vanaf wilt:

Ga naar Mijn account verwijderen

  • Klik op Versturen.
  • Geef je wachtwoord op. OK.
  • Het profiel wordt nu twee weken stopgezet. Het is dan niet meer zichtbaar. Als je in die periode niet inlogt wordt het definitief verwijderd. Reageer niet meer op berichten van Facebook in je mail (zoals friend-verzoeken). Na twee weken worden alle berichten, foto’s, reacties, enzovoorts weggehaald.