Uitgaan

Uitgaan

Studenten en het uitgaansleven

Uitgaan is onlosmakelijk verbonden met het studentenleven. Wat is er nou precies kenmerkend aan de uitgaanscultuur van studenten? Waar moet je absoluut eens zijn geweest voor een goed studentenfeest? Naast algemene tips geeft dit artikel je ook specifieke locaties per studentenstad!

Kroegjes

Het bezoeken van kroegjes is absoluut één van de meest favoriete activiteiten van de student. Hier kan onder het genot van een drankje en hapje gezellig worden bijgekletst of discussies gevoerd worden. Dit typerende studentengedrag beperkt zich niet tot de nachtelijke uren: ook ’s middags, na college, zijn ze te vinden op terrasjes en in kroegjes.

Feesten op de sociëteit

Voor grootschalige studentenfeesten zijn er in de eerste plaats de studentensociëteiten. Elke vereniging pakt een paar keer per jaar flink uit om hun leden te trakteren op een groot feest. Bij dit soort feesten mogen ook wel eens introducés mee. Ben je dus geen lid, probeer dan via via (bijv. via studie- of huisgenoten) op de gastenlijst te komen. Het is het absoluut waard zo’n vereniging eens van binnen te zien en mee te feesten met alle leden.

Je hoeft natuurlijk niet te wachten op deze grootse momenten van het jaar; de meeste verenigingen organiseren wekelijks hun eigen disco, vaak ‘dixo’ genoemd. Daarnaast hebben sommige verenigingen een studenten-hangout. Misschien hangt er ook wel een dartbord of staat er een pooltafel? Een leuk potje darten, poolen of tafelvoetballen met een lekker biertje erbij is natuurlijk erg gezellig! Soms wel gedoe met de dartpijltjes, daar zal niet altijd even voorzichtig mee worden omgegaan en deze zullen regelmatig kwijt raken. Je kan daarom ook zelf dartpijlen kopen en deze zelf meenemen!

Feesten in de plaatselijke disco

Wanneer het verenigingsleven of de groepsvorming je niet echt trekt, kan je natuurlijk naar de reguliere uitgaanslocaties in je stad gaan. In een studentenstad hebben discotheken en soms ook kroegen speciale studentenavonden. Traditioneel is dat op donderdagavond. Dat betekent dat studenten gratis toegang (of korting) krijgen. Het gevolg is louter studenten op de dansvloer!

Drank halen

In de studentenwereld is het gebruikelijk om voor elkaar drankjes te halen. Je gaat dus niet met z’n allen aan de bar hangen om te wachten op je drankje. Één of twee mensen halen de drank en zij betalen dan ook. De rollen wisselen natuurlijk om bij het tweede drankje. Als iedereen een keer gehaald heeft, hoeft er ook geen geld meer uitgewisseld te worden: iedereen heeft dan een rondje betaald. Ben je trouwens met een grotere groep dan is het handig om een meter te vragen; dat is een houten plank waarin meerdere, meestal 13, biertjes geplaatst kunnen worden. Makkelijk om te dragen dus!

De uitgaanslocaties per studentenstad op een rijtje!

Groningen Cafés: ‘De Drie Gezusters’ (Grote Markt) en ‘De Groote Griet’.
Discotheken: ‘Club 29’ en ‘The Palace’
Maastricht Cafés: ‘De Beurs’, ‘Twee Heeren’ en ‘Take one’ (149 verschillende bieren)
Discotheken: ‘Alla for Students’, ‘Nightlife’ (in een kerk) en ‘Meta’
Utrecht Cafés: Feestcafé ‘De Kneus’ en ‘De Beurs’
Discotheken: ‘Havana’, ‘Poema’ en ‘Filemon en Baucis’
Leiden Cafés: ‘De Kroeg’, ‘Het Keizertje’ en ‘Einstein’ (met terras aan het water)
Discotheken: ‘City Hall’ (onder het stadhuis) , ‘Mas y Mas’ en ‘Odessa’
Delft Cafés: Cafés, ‘Oude Jan’ en ‘t Proeflokaal’ en proeverij ‘De Waag’
Discotheken: ‘Lorre’ en ‘Speakers’
Amsterdam Cafés: Cafés ‘Maarten’, ‘Aan ‘t IJ‘ en ‘Dansen bij Jansen’ en biercafé ‘Gollem’
Discotheken: ‘Jimmy Woo’, ‘Escape’, ‘Paradiso’ en ‘Panama’
Den haag Cafés: De zwarte ruiter’, ‘Berger’
Discotheken: Paard van Troje’, ‘Feest van sinterklaas’
Enschede Cafés: ‘De Drie Gezusters’ en ‘De Beiaard’ en ’t Gat in de Markt’
Discotheken: ‘Lunatic’ en ’t Bölke’ en danscafé ‘Aspen Valley’ .