Presenteren

Presenteren

Hoe ga je te werk voor een presentatie

Vroeg of laat krijg je bij elke studie te maken met presenteren. Misschien hoef je maar twee keer een presentatie te houden voor een kleine groep mensen of moet je wekelijks voor een volle zaal staan. Eén ding is zeker; je wilt niet afgaan! Of je nu een geboren spreker bent of dat je het liefst je voor elke presentatie ziek zou melden, met onderstaande tips gaat het je vast en zeker lukken.

Voorbereiden

Zorg dat je goed in de stof zit. Hiermee heb je driekwart van je presentatie al in de pocket. Als je zelf weet waar je het over hebt en er in gelooft kom je veel overtuigender en enthousiaster op je publiek over.
Het is belangrijk om van te voren goed na te denken over de structuur van je presentatie. De volgorde moet logisch zijn voor je toehoorders, anders raken zij, of jij, de draad kwijt.

Spreek je voor een groep specialisten op dat gebied of ga je je verhaal doen voor mensen die nog niets over je onderwerp afweten? In deze twee gevallen moet je presentatie er heel anders uitzien. Speel hier op in en schat in wat je groep gemiddeld wel en niet weet of begrijpt.
Als je gebruik mag maken van visuele ondersteuning kan je een Powerpoint presentatie maken. Hierin geef je ook duidelijk de structuur weer van je presentatie en kan je kort en bondig de belangrijkste zaken zetten. Zet niet te veel tekst op de Powerpointslides.

DE PRESENTATIE

Praat duidelijk, kijk de zaal goed rond en zorg dat je vol zelfvertrouwen je verhaal doet.
Een leuk begin van een presentatie is een grapje of anekdote, hiermee trek je direct de aandacht van je publiek.
Vertel wie je bent, wat je gaat presenteren en waarom. Laat je toehoorders weten wat de structuur van je presentatie is, hoe lang je presentatie zal duren en wanneer ze vragen mogen stellen.

HANDIGE TIPS

  • Presenteren is en blijft lastig. Als je er veel moeite mee hebt of als je heel veel moet presenteren is het misschien handig om een cursus of training te volgen. Deze worden veel aangeboden maar zijn helaas vaak erg duur. Een prima en goedkoop alternatief is het boek Spreken in het openbaar voor DUMMIES vol tips, oefeningen en stap-voor-stap uitleg hoe je een goede presentatie moet houden.
  • Een spiekbriefje mag, maar neem niet de volledig uitgeschreven presentatie mee. De kans is groot dat je gaat voorlezen en inspirerend en boeiend vertellen zit er dan niet meer in. Zet op je spiekbriefje alleen de structuur en een paar steekwoorden of moeilijk te onthouden getallen of namen.
  • Om te vookomen dat je veel ‘uuhh’ en ‘euhm’ kun je structuur in je presentatie aan brengen door presentatiemidellen te gebruiken. Daarnaast kun je je woorden ermee onderbouwen. In dit artikel van Vink Lisse lees je welke presenatiematerialen er allemaal zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Handige verwijzingen

Prezi
De meeste mensen kennen Powerpoint wel. Prezi lijkt hier op maar ziet er toch heel anders uit. Met een grafisch mooie en opvallende presentatie val jij ook positief op.
Download Prezi hier

Lichaamstaal
Lichaamstaal is ontzettend belangrijk. De inhoud van je presentatie kan nog zo boeiend zijn, als mensen aan jouw lichaamshouding (denken te) zien dat het je weinig interesseert zijn zij ook opeen niet meer geboeid. Lees op onderstaande website alles over het gebruik van lichaamstaal. www.lichaamstaal.nl