Studieboeken

Studieboeken

Aankopen en verkopen van Studieboeken

In de loop van je studie zal je een mooie boekencollectie aanleggen. Er zijn verschillende kanalen waar je de vereiste literatuur kan krijgen. Maak verschil tussen naslagwerken die je in je hele studie als naslagwerk kan gebruiken en boeken die je maar voor 1 vak nodig hebt.

Nuttige tips voor als je niet meer boeken wil kopen dan noodzakelijk:

  • Vraag aan medestudenten die het vak al eerder hebben gevolgd welke boeken in hun ervaring nuttig waren en welke niet nodig waren om het vak met succes te voltooien.
  • Als je een introductie vak in verband met een minor of iets dergelijks volgt is het vaak goedkoper om alternatieve uitgaven te kopen. (Als je bijvoorbeeld een geschiedenis vak volgt is er soms een kortere uitgave over een specifiek onderwerp in plaats van een introductie in de geschiedenis van west-Europa.)
  • Voor vakken waar je een essay bundel voor moet kopen is het soms goedkoper om via de digitale bibliotheek de essays te lezen. De universiteit van Utrecht bied bijvoorbeeld via hun omega netwerk alle essays in hun collectie aan voor studenten van de Universiteit. Dan hoef je geen readers te kopen

Aankoop en verkoop tips

Het is vrij gemakkelijk om je boeken goedkoop te vinden. Als je aangesloten bent bij een grote studievereniging is er vaak een regeling voor korting bij een bepaalde winkel. Het is fijn om daar op terug te vallen, want een studievereniging zet zich in om ervoor te zorgen de boeken die nodig zijn voor de vakken van een komende periode in voldoende mate aanwezig zijn.

  • Tweedehands boeken kopen is natuurlijk vaak goedkoper en soms doet iemand er nuttige aantekeningen bij. Groot nadeel is natuurlijk het aanbod. Voor bijvoorbeeld rechtenstudenten die vaak up-to-date uitgaven nodig hebben is tweedehands geen optie.
  • Internationale boekenwarenhuizen kunnen vaak goedkoop boeken leveren.
  • Als je besluit je boeken weer door te verkopen, verkoop dan ook je aantekeningen erbij te. Als je zinvolle aantekeningen maakt kan je een veel betere prijs vragen.

In het kort:

  • Je studievereniging is handig omdat je een garantie hebt op de juiste literatuur
  • Zorg dat je van tevoren op sites van grote boekenwarenhuizen en eventueel de tweedehands kanalen kijkt om een paar boeken voor een schijntje op te pikken.

Handige links

Bol –  Warenhuis en tweedehandsmarkt in een.

Book depository – Uitstekende prijzen vanuit Groot-Brittannië.