Studentenleven

Studentenleven

Haal alles uit je studententijd!

Wil je graag alles uit je studententijd halen? Wat zijn de voordelen en nadelen van studentenverenigingen? Heb je eigenlijk nog wel genoeg tijd om te studeren? Een gezellig studentenleven is leuk, maar vergeet vooral niet om af en toe studiepunten te blijven halen. Om volop te kunnen genieten van je studentenleven is het natuurlijk handig om te weten wat je aanspreekt, waar je terecht kan en waar je op moet letten.

Contacten leggen

Als je verhuist naar een andere stad om te gaan studeren wil je hoogstwaarschijnlijk graag nieuwe mensen en medestudenten leren kennen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

Studentenvereniging

In veel steden zijn er verschillende studentenverenigingen. Vaak wordt er in steden aan het begin van het studiejaar een week georganiseerd waarin studenten kennis kunnen maken met diverse studentenverenigingen. Voorbeelden zijn de EL CID in Leiden, UIT-week in Utrecht en de Eurekaweek in Rotterdam. Tijdens een deze introductieweek kan je alle studentenverenigingen en het studentenleven leren kennen en zo weloverwogen kiezen voor de studentenvereniging die het beste bij jou past. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de gezelligheidsverenigingen en verenigingen waarbij een sport of kunst en cultuur centraal staat (onder andere roei-, zang- en volleybal-verenigingen).

Club (sport, toneel, fotografie, film, reis etc.)

Je kan er ook voor kiezen om je bij een lokale club aan te sluiten, zoals een hockeyclub of voetbalclub. Je zou ook toneelles of dansles kunnen nemen. Het is zeker aan te raden om eerst de mogelijkheden te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Kroeg

Bij het studentenleven hoort natuurlijk ook bier. Vind je het leuk om de kroeg in te duiken? In de kroeg kan je natuurlijk veel mensen ontmoeten. In studentensteden zijn er vaak kroegen die zich specifiek richten op studenten. Zo zijn er regelmatig “Happy Hours”, worden er studenten themafeesten georganiseerd en zijn er soms internationale studenten avonden.

Bijbaan

Studeren, eten, drinken, sporten en feesten kost geld. Vaak zijn studiefinanciering en een bijdrage van ouders niet genoeg om alles te kunnen betalen. Veel studenten zijn daarom genoodzaakt een bijbaantje te nemen. Als je op zoek gaat naar een bijbaantje is het zeker aan te raden om de volgende factoren in gedachte te houden:

  • Werktijden

Probeer een bijbaantje te vinden dat flexibele werktijden heeft. Heb je je studietijd toch even verkeerd gepland voor dat grote tentamen, wil je onverwacht meegaan met een studiereis of is er een leuk feest dat je niet wilt missen, dan kan je misschien op een ander moment werken.

  • Locatie

Het is handig om een bijbaantje te zoeken dat niet te ver weg ligt vanaf je huis en/of studie, anders ben je veel tijd kwijt aan reizen.

  • Studie gerelateerd

Als je een bijbaantje zoekt, kijk dan naar de mogelijkheden die gerelateerd zijn aan je studie. Naast dat je tegelijk geld verdient en praktijkervaring opdoet, staat het ook goed op je CV.

Studentenhuis

Wonen in een studentenhuis is erg gezellig, maar kan ook best lastig zijn. Je moet namelijk met verschillende personen rekening houden. Daarom is het een goed plan om vooraf duidelijke afspraken met elkaar te maken over onder andere:

  • Boodschappen doen, koken en afwassen;

Eten jullie apart van elkaar of gezamenlijk? Wie doet de boodschappen en wie wast er af? Als iedereen weet waar hij/zij aan toe is ontstaan er waarschijnlijk minder snel problemen of irritaties tussen elkaar.

  • Schoonmaken;

Jij en je huisgenoten kunnen er voor kiezen om een schoonmaakrooster op te stellen. Een andere optie is om geld in te zamelen voor een schoonmaakster.

  • Hobbies;

Maak afspraken met mensen die bijvoorbeeld als hobby drummen of viool spelen hebben, zodat duidelijk is op welke tijden er geoefend kan worden.

Studeren

Naast feesten, sporten, familiebezoekjes, verplichtingen van studenten verenigingen, moet je ook nog eens te studeren. Het is van belang dat je geen negatief bindend studieadvies krijgt, want anders kan je “onbezorgde” studentenleven snel voorbij zijn.

Want door de recente bezuinigingen worden er steeds strengere regels gesteld aan het ontvangen van studiefinanciering en kan bij een studieachterstand je financiering veranderen in een flinke studieschuld.

Websites over studentenleven

Wat komt er nog meer bij kijken als je het studentenleven in gaat? Kijk op https://www.studentenverzekering.nl/studentenleven/