Internetproviders

Internetproviders

Wat heb je nodig en waar moet je op letten?

Betaalbaar internet

Internet is tegenwoordig van wezenlijk belang. Internet wordt thuis al lang niet alleen meer gebruikt om te studeren of te werken maar ook steeds meer voor de vrije tijd. Omdat het internet steeds vaker gebruikt wordt, is de vraag naar een goed, snel maar vooral betaalbaar internetabonnement steeds groter. In dit artikel vind je hierover meer informatie, samen met wat tips en tricks voor betaalbaar internet.

Welke snelheid heb ik nodig?

Natuurlijk is een zo hoog mogelijke snelheid wenselijk. Abonnementen voor snel internet zijn echter over het algemeen ook het duurst. De meeste Nederlanders willen vooral betaalbaar internet. Welke snelheid heb je nou waarvoor nodig?

  • Abonnementen tot 20 Mb/s download:
    Deze internetabonnementen zijn over het algemeen het meest betaalbaar. Deze snelheid is ideaal wanneer je af en toe eens wat op internet opzoekt, mails of foto’s wil versturen of af en toe een MP3 bestand download.
  • Abonnementen tot 50 Mb/s download:
    Deze internetsnelheid is aan te raden als je het internet intensief voor onderzoek, af en toe grotere bestanden zoals films of computerprogramma’s download of vaak foto’s of andere bestanden mailt.
  • Abonnementen tot 300 Mb/s en hoger:
    De snelste abonnementen zijn vaak ook het duurst maar bieden wel het gemak van supersnel programma’s, spellen en films downloaden, grote mails binnen enkele seconden versturen en gewoonweg razendsnel surfen.

Welke providers zijn betaalbaar?

In Nederland is er gelukkig veel keuze uit providers, maar welke moet je nu kiezen? Gelukkig zijn er genoeg providers die inspelen op de meest voorkomende wensen: betaalbaar internet met een goede snelheid. Denk hierbij aan Telfort, T-Mobile en Tele2. Deze providers hebben altijd goede aanbiedingen maar ook snelle internetabonnementen. Kies je voor een hogere snelheid, zal de prijs vaak ook hoger zijn.

Verschillende soorten aansluitingen

Er zijn een aantal verschillende soorten internetaansluitingen in Nederland. Wat de beste keuze voor jou is, ligt aan je wensen en het internetgebruik bij jou thuis. Hieronder volgt een korte uitleg:

  • ADSL:
    Dit is internet via de telefoonlijn van KPN. De meeste providers in Nederland leveren via dit netwerk, de keuze is daarom ook ruim. De meest voorkomende snelheden zijn 8 Mb/s en de maximaal te behalen snelheid 20 Mb/s.
  • VDSL:
    Dit is ook internet via de telefoonlijn van KPN en deels via glasvezel. Ergens in de wijk moet glasvezel liggen (hoeft niet bij jou thuis), waardoor de snelheid veel hoger ligt dan bij ADSL. De meest voorkomende snelheden via VDSL zijn 25 Mb/s, 40 Mb/s, 50 Mb/s en maximaal 60 Mb/s.
  • Kabel
    Dit is internet via de televisiekabel van Ziggo, UPC of een lokale kabelaar. Omdat het internetsignaal via de kabel wordt geleverd, betaal je ook voor het analoge televisiesignaal. De keuze uit internet snelheden is veel groter en ligt via de kabel ook relatief hoger: vanaf 8 Mb/s tot maximaal 120 Mb/s.
  • Glasvezel
    Dit is internet via het nieuwe glasvezelnetwerk, dat langzaamaan in Nederland wordt aangelegd. Veel dorpen en sommige steden beschikken over glasvezel. Omdat er via dit netwerk gebruik gemaakt wordt van glasvezelkabel, zijn de snelheden en vooral de mogelijkheden ongekend: gemiddeld en standaard rond de 50 Mb/s en 100 Mb/s voor zowel het verzenden als het ontvangen van gegevens via internet.

Draadloos internet

Als student deel je misschien wel met meerdere mensen een verbinding. Dan is het wel zo handig als dit draadloos kan. Hieronder volgen een paar tips om ervoor te zorgen dat je een stabiele verbinding behoudt:

– Indien je een verbinding deelt met huisgenoten, zorg dan voor een abonnement met voldoende snelheid. Een abonnement tot 20 Mb/s is aan te raden..

– Zorg voor goede apparatuur. Storingsbronnen zoals beton, andere draadloze netwerken, mobiele telefoons etc. zorgen voor blokkering van het signaal. De meeste providers leveren standaard een draadloos modem.

– Laptops, tablets en mobiele telefoons kunnen automatisch draadloze netwerken opvangen, maar niet alle desktops hebben die mogelijkheid. Kan jouw pc geen draadloos ontvangen, dan kun je een netwerkstick aanschaffen bij bijna elke computerwinkel.

– Heb je alles geprobeerd, maar krijg je toch geen goede draadloze verbinding tot stand? Informeer dan eens bij een elektronicazaak naar een Homeplug. Dit is een apparaatje dat het draadloze signaal verstuurt via het elektriciteitsnet en ook nog met een hoge snelheid.

Kies je een provider die een bedraad modem biedt en je wilt toch draadloos internet, dan kun je een router plaatsen. Deze router zet het vaste signaal om in een draadloos signaal. Andersom kan ook: een draadloze router kun je altijd ook bedraad aansluiten.

Overstappen, hoe doe ik dat?

Heb je momenteel al een internetabonnement maar wil je overstappen op een goedkoper en/of sneller abonnement? Kijk dan in je contract of je huidige abonnement contract vrij is. Dit betekent dat dit abonnement maandelijks opzegbaar is. De meeste providers doen mee aan de overstapservice: je nieuwe provider kan je oude abonnement opzeggen. De providers die de overstapservice ondersteunen, zijn KPN, Telfort, T-Mobile, XS4ALL, Tele2, UPC, Ziggo en Vodafone.

Doet je huidige provider niet mee aan de overstapservice, dan dien je je abonnement zelf op te zeggen. Doe dit pas wanneer je een nieuw abonnement besteld hebt en hier de officiële (meestal schriftelijke) bevestiging van binnen hebt. Zo weet je zeker dat je nieuwe abonnement van start gaat en per wanneer, en weet je meteen per welke datum je je huidige abonnement kunt opzeggen. Providers die niet meedoen aan de overstapservice zijn onder andere: Concepts, Alice, Scarlet, CanalDigitaal, Lijbrandt, XMS en alle overige glasvezelproviders.