Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk is niet zomaar werk. Het is in de eerste plaats onbetaald, daarnaast is het vaak hard werken en vraagt het om een flinke dosis motivatie. Ook zijn er ontzettend veel organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden. Zelfs zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om uiteindelijk tot een goede keus te komen is het verstandig om een aantal zaken van tevoren duidelijk te hebben:

  • Wat voor soort werk wil je doen?
  • Wanneer wil je dit doen?
  • Hoe lang ben je beschikbaar?
  • Wat kun je verwachten?
  • Wat is je budget?
  • Waar zoek je vrijwilligerswerk?

Soorten vrijwilligerswerk

Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk. Zo kun je bijvoorbeeld werken in de zorg, de agrarische sector, het onderwijs of als administratief medewerker op een kantoor.

Kijk eens op een aantal websites van vrijwilligersorganisaties om te zien wat zij zoal aanbieden en maak een selectie van de soorten werk die je leuk zou vinden om te doen.

Wanneer

Na je eindexamen: Veel scholieren kiezen ervoor om na hun eindexamen vrijwilligerswerk te doen. Ze gaan er een jaartje tussenuit om levenservaring om te doen, anderen te helpen en na te denken wat ze na dat jaar willen gaan studeren. Het voordeel van werken in deze periode is dat je op dat moment nergens aan gebonden bent.

Tijdens je studie: Een groot aantal studenten kiest ervoor om tijdens hun studie vrijwilligerswerk te doen. Dit kan in de vakantieperiode maar soms is het ook mogelijk om voor studiepunten een vrijwillige stage te volgen. In een latere fase van je studie beschik je over meer ervaring en kennis waardoor je over het algemeen in aanmerking komt voor de wat meer uitdagende banen.

Na je studie: Je kunt er ook voor kiezen om eerst af te studeren en dan vrijwilligerswerk te doen. Er zijn veel organisaties die vrijwilligersbanen voor afgestudeerden aanbieden. Dit zijn vaak leuke, uitdagende banen waar je veel ervaring opdoet en tegelijkertijd een steentje bijdraagt aan de maatschappij.

Beschikbaarheid

Weet van tevoren hoe lang en welke periode je beschikbaar ben. Meestal zit je vast aan een minimum aantal weken of maanden. Dit verschilt per organisatie.

Wat kun je verwachten?

Stage lopen in het buitenland klinkt vaak exotisch en romantisch. Realiseer je wel dat je in het buitenland vaak te kampen hebt met een enorm cultuurverschil welke je niet moet onderschatten. Denk dus goed na als je naar het buitenland gaat want halverwege terug gaan is meestal geen optie. Ook is het hard werken en kan het emotioneel zwaar zijn, bijvoorbeeld als je gaat werken met HIV-geinfecteerde kinderen of in een land waar je dagelijks te maken hebt met extreme armoede.

Budget

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland is een flinke aanslag op je portemonnee. Je betaalt vaak voor het vervoer, kost en inwoning en het project zelf. Daarnaast wordt het vliegticket meestal niet vergoed en komen er kosten bij als je reisverzekering, vaccinaties, visum en binnenlandse trips. Let hier goed op zodat je niet voor onverwachte tegenvallers komt te staan.

Overzicht van organisaties die zijn gespecialiseerd in vrijwilligerswerk in het buitenland

World Servants werkvakantie – Ga op werkvakantie met een groep jongeren naar een ontwikkelingsland.
Grenzeloos-werk.nl/ – Gratis je CV uploaden als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk.
Voluntoura.nl – Voluntoura begeleidt vrijwilligers bij ontwikkelingsprojecten in Cambodja.
Joho – Belangenorganisatie voor iedereen die in het buitenland actief is.
Activityinternational – Afrika, Azie of Midden- en Zuid-Amerika.
Travelactive – Vrijwilligerswerkprogramma in Latijns Amerika, Afrika en Azie.
DARE2GO – Een unieke ervaring vol zelfontwikkeling – vrijwilligersprojecten- en stages in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
World experience – Vrijwilligerswerk in het buitenland
Projects-abroad – Sinds 1992 internationaal marktleider op het gebied van vrijwilligerswerk in het buitenland
Workingabroad – Volunteer Organisations